Webbläsaren du använder stöds inte, vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare. Mozilla Firefox Internet Explorer Google Chrome Safari

Pedagogik möter spel

Det är kul att lära sig, det är kul att vara lärare och det går att göra skolan kul med bra undervisningsmaterial och verktyg. Det är de bärande tankarna som ledde till att bolaget Didactor startade sin verksamhet 2010.

Didactor föddes i Vasa i en miljö där lärarutbildningen vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet korsbefruktas med stadens livliga mediekluster.

Produktionsbolaget Sveng.com hade en gedigen bakgrund av att producera game shows och interaktiva program för barn och unga. Space Trainees, Ursäkta Birgitta och Enigma var alla banbrytande på sitt sätt både i Finland och internationellt.
Sveng.coms ägare och producent Jan-Olof Svarvar byggde med åren upp en allt större kompetens i att producera underhållning med en pedagogisk underton. Själv hade han inte alltid trivts så bra i skolan och funderade mycket över hur interaktivitet och nya pedagogiska metoder skulle kunna förbättra både inlärning och skoltrivsel.

I många av Sveng.coms produktioner för barn och unga spelade Annica Svarvar en central roll. Hon jobbar som lågstadielärare i Korsholm och har också erfarenhet av specialundervisning från sin tid som speciallärare i Stockholm.
Annica har alltid emellanåt hoppat in och jobbat med familjeföretagets produktioner. År 2002 var hon med och producerade PC-spelet Rölli ja metsänhenki, ett pedagogiskt inriktat spel som också belönades internationellt.
När Didactor tog sina första steg var Annica den som stadigt förankrade företaget och verktyget i den finländska lärarens vardag.

Numera jobbar John Henriksson med att utveckla produkten. Han är nybliven klasslärare från PF och hör till den generations lärare, som blir frustrerade över hur svårt det ska vara att få in interaktiva, digitala inlärningsmetoder i en skola där kopieringsapparaten fortfarande går varm.

Didactor bygger upp sin egen tekniska plattform. Ansvariga för den är Johnny Härtell och Benjamin Horn.
Johnny Härtell var 2005 delaktig i att starta webbcommunityn Berusad.org som under flera år samlade i stort sett alla tonåringar i hela Österbotten. Benjamin Horn har tidigare erfarenhet av att utveckla spel för olika läromedelsförlag.
När Facebook förändrade verksamhetsförutsättningarna för alla mindre communities, var det ett naturligt steg för Johnny och Benjamin att slå sig ihop med Jan-Olof och Annica Svarvar och använda kunskaperna till att utveckla ett pedagogiskt nätverktyg.

Didactors pedagogiska webbverktyg skiljer sig från multinationella motsvarigheter genom att det utgår från lärarens arbetsverklighet. Den fortsatta produktutvecklingen görs tillsammans med lärare och skolor.

Didactor är inte heller knutet till något läroboksförlag, som utvecklar digitala läromedel med baktanken att kunna fortsätta sälja så mycket pappersarbetsböcker som möjligt till skolorna. Däremot samarbetar Didactor som fristående aktör både med enskilda läromedelsförfattare och förlag.